Bij Hoveniersbedrijf de Jager zijn we gepassioneerd over het creëren van natuurlijke tuinen die zowel visueel aantrekkelijk als duurzaam zijn. We maken daarom graag gebruik van vaste planten en siergrassen, waaronder de Rudbeckia. In deze blog vind je alles over deze veelzijdige plant.

Verschillende soorten

Rudbeckia is een veelzijdige plant die we op verschillende manieren toepassen, afhankelijk van de specifieke eisen en esthetiek van de tuin. Hieronder vind je een overzicht van enkele van de Rudbeckia-soorten die wij graag gebruiken.

Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’

De Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ is een goed presterende plant die we het liefst toepassen op grote vlakken.. Hij staat bekend om zijn gele bloemblaadjes en donkere bloemharten, waardoor hij in de zomer en herfst voor hele mooie kleuren zorgt. Ook in de winter behoudt deze plant zijn esthetische waarde. De verdroogde, bijna zwarte bloemstengels combineren in de late herfst en winter mooi met siergrassen, zoals goudgeel verkleurende Panicum en Molinia. De ‘Goldsturm’ is dus een waardevolle toevoeging aan elke tuin.

rudbeckia-fulgida-goldsturm

Rudbeckia maxima

Voor een meer architectonische tuin gebruiken we de Rudbeckia maxima. Deze indrukwekkende plant, met zijn grote, grijsachtige bladeren, zorgt voor een prachtige visuele structuur. De bloemstengels komen boven de omliggende planten en siergrassen uit, waardoor er een dynamisch hoogteverschil ontstaat. Hoewel dit effect in de winter minder sterk is dan dat van andere soorten, blijft het een uitstekende keuze voor het creëren van een gelaagde tuin. Daarnaast is de Rudbeckia maxima ook een goede weefplant, die naadloos overgangen tussen verschillende plantengroepen creëert.

Rudbeckia occidentalis ‘Green Wizard’

In tuinen waar de kleur geel niet gewenst is, maken we gebruik van Rudbeckia occidentalis ‘Green Wizard’. Deze variant heeft geen gele bloemblaadjes, maar is nog altijd opvallend door de hoge stengels en donkere bloemharten. Het is daarom een uitstekende keuze voor diverse tuinstijlen.

Rudbeckia subtomentosa ‘Henry Eilers’

Deze soort is een nieuwe toevoeging aan ons assortiment. We hebben deze plant recentelijk geïntroduceerd in onze eigen tuin om te bekijken of deze ook geschikt is voor de tuinen van onze klanten. Wat deze variant onderscheidt van de andere Rudbeckia-soorten, zijn de unieke, smalle bloembladen. De plant is betrouwbaar, wat hem ideaal maakt voor een duurzame tuin.

Rudbeckia hirta

Niet alle Rudbeckia-soorten zijn geschikt voor de natuurlijke tuinen die wij bij De Jager creëren. Zo vinden wij de kortlevende Rudbeckia hirta niet bruikbaar in onze ontwerpen. Onze voorkeur gaat uit naar duurzame, vaste planten die jaar na jaar hun schoonheid behouden.

Hoe combineer je Rudbeckia?

Rudbeckia is een veelzijdige plant die uitstekend combineert met andere planten. Hieronder vindt u een aantal tips:

  • Siergrassen, zoals Panicum, Molinia en Miscanthus voegen textuur en beweging toe aan uw tuin. De pluimen van deze grassen contrasteren prachtig met de stevige, kleurrijke bloemen van Rudbeckia.
  • Vaste planten met complementaire kleuren of interessante bladvormen zorgen voor een mooie combinatie.
  • Om de lente- en zomerbloei in je tuin te realiseren, kun je Rudbeckia combineren met bloembollen, zoals Allium en tuplen.
  • Heesters en struiken zorgen voor structuur en hoogte. Deze passen daarom uitstekend bij Rudbeckia.

Tips voor het planten en verzorgen van Rudbeckia

Het succesvol planten en verzorgen van Rudbeckia begint met het kiezen van de juiste locatie. Deze planten gedijen het best in goed doorlatende grond en houden van een standplaats met volle zon tot lichte schaduw. Tijdens het ontwerpen van uw tuin houden wij hier uiteraard rekening mee.

Het is aan te raden om tijdens droge periodes regelmatig water te geven om de plant gezond en bloeiend te houden. Let wel op dat je niet te veel water gebruikt, want dit kan wortelrot veroorzaken.

Voor een langdurige bloei adviseren wij om uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen. Dit stimuleert de plant om nieuwe bloemen aan te maken en verlengt de bloeiperiode. Aan het einde van het groeiseizoen, meestal in de late herfst of vroege winter, kun je de verdroogde bloemstengels laten staan. In het vroege voorjaar is het tijd om de planten te snoeien tot aan de grond, zodat nieuwe groei wordt gestimuleerd. Wil je meer weten over het onderhouden van Rudbeckia? Neem gerust contact op, onze hoveniers helpen je graag.

Meer weten? Neem contact op!

Bij Hoveniersbedrijf de Jager geloven we in de kracht van natuurlijke tuinen. We selecteren zorgvuldig de vaste planten en siergrassen, waaronder Rudbeckia, zodat we tuinen creëren die niet alleen mooi zijn in de zomer, maar ook in de herfst en winter mooi blijven. Bent u op zoek naar inspiratie voor uw tuin? Of wilt u meer weten over de mogelijkheden van een bepaalde plantensoort? Neem gerust contact op met onze hoveniers. We helpen u graag!