Wilt u een onderhoudsvriendelijke tuin en houdt u ook van planten? Veel mensen denken dat een onderhoudsvriendelijke tuin vooral uit bestrating bestaat, maar dat is een misvatting. Een tuin met veel beplanting kan vaak minder onderhoud vergen dan een volledig betegelde tuin.

In dit artikel delen we nuttige tips en adviezen voor het aanleggen van een onderhoudsarme tuin met de juiste beplanting.

Waarom beplanting beter is dan bestrating

Veel mensen kiezen ervoor om hun tuin volledig te bestraten in de hoop dat dit minder onderhoud vergt. Helaas leidt dit vaak tot het tegenovergestelde effect. Bestrating kan namelijk algen en onkruid tussen de voegen veroorzaken, wat veel werk met zich meebrengt. Beplanting daarentegen biedt verschillende voordelen die het onderhoud vergemakkelijken:

  • Natuurlijke onkruidbestrijding: Een goed gevulde tuin met beplanting voorkomt dat onkruid de kans krijgt om te groeien. Planten nemen de ruimte en voedingsstoffen in beslag die anders door onkruid zouden worden gebruikt.
  • Minder algengroei: Op bestrating kunnen algen groeien, vooral op schaduwrijke plekken, wat kan leiden tot gladde oppervlakken die regelmatig schoongemaakt moeten worden. Beplanting houdt de grond droog en vermindert de kans op algengroei.
  • Betere bodemstructuur: Planten dragen bij aan een gezonde bodem door organisch materiaal toe te voegen en de bodemstructuur te verbeteren. Dit zorgt voor een stabielere en vruchtbaardere bodem, wat het tuinonderhoud vergemakkelijkt.
  • Minder wateroverlast en erosie: Beplante tuinen laten regenwater beter in de grond infiltreren, waardoor u minder last heeft van waterplassen en erosie. Dit voorkomt schade aan uw tuin en vermindert de noodzaak voor extra afwatering.

Door te kiezen voor beplanting in plaats van bestrating, profiteert u niet alleen van een onderhoudsvriendelijke tuin, maar draagt u ook bij aan een gezondere en duurzamere leefomgeving.

 

onderhoudsarme-tuin-beplanting

Tips voor een onderhoudsarme tuin met beplanting

  • Kies voor vaste planten: Vaste planten komen elk jaar terug en vragen weinig onderhoud. Denk aan lavendel, sedum, en geraniums. Ze zijn robuust en kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden.
  • Gebruik bodembedekkers: Bodembedekkers zoals maagdenpalm en vrouwenmantel bedekken de grond en voorkomen onkruidgroei. Ze zorgen ook voor een groene en volle tuin.
  • Groepsbeplanting: Plant grote groepen van dezelfde soort bij elkaar. Dit zorgt voor een rustige uitstraling en is makkelijker te onderhouden.
  • Homogene groepen vragen minder zorg en u hoeft zich geen zorgen te maken over verschillende verzorgingsinstructies.
  • Onderhoudsvriendelijke struiken en heesters: Kies voor struiken en heesters die weinig snoeiwerk vereisen, zoals een hortensia, buxus of rododendron. Ze geven structuur aan uw tuin zonder veel onderhoud.
  • Mulchen: Bedek de grond rondom uw planten met een laag mulch. Dit helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodem te verbeteren.

Ontdek meer over het creëren van een onderhoudsvrije tuin.

Onderhoudsvriendelijke tuinplanten

Hier zijn enkele voorbeelden van planten die weinig onderhoud vragen en ideaal zijn voor een onderhoudsarme tuin:

  • Lavendel: Een aromatische plant die weinig water nodig heeft en prachtig bloeit.
  • Sedum: Ook bekend als vetkruid, deze plant is droogtebestendig en zeer onderhoudsarm.
  • Geranium: Deze vaste plant bloeit langdurig en heeft weinig verzorging nodig.
  • Maagdenpalm: Een uitstekende bodembedekker die snel groeit en onkruid verdringt.
  • Hortensia: Een struik met prachtige bloemen die weinig snoei vereist.

Onderhoudsarme tuin met beplanting? Wij helpen u graag!

Bij Hoveniersbedrijf De Jager creëren we onderhoudsvriendelijke tuinen met de juiste beplanting. Van advies en ontwerp tot vakkundige aanleg – wij zorgen voor een mooie en onderhoudsarme tuin die bij jouw wensen past.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe wij uw ideale tuin kunnen realiseren.